Tarte Tatin
- Celkový čas 45 min
- 20 min
Príprava - 25 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
1 Lístkové cesto
4 Jablká Golden
100 g Krupicový cukor
50 g Maslo
1 čl Kukuričná múka
2 Mletá škorica
1 štip. Soľ
Príprava
Krok 1 /7
Každú polovicu jablka nakrájame na 5 častí a jedno jablko nakrájané na jemné kocky si odložíme.
Krok 2 /7
V rajnici karamelizujeme na miernom ohni polovicu cukru, kým nezíska krásnu žltú farbu. Dobre premiešame. Vylejeme a rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme vychladnúť a potom karamel rozdrobíme na malé kúsky.
Krok 3 /7
V miske zmiešame rozpustené maslo, druhú polovicu cukru, kukuričnú múku, škoricu, soľ a karamel. Rozotrieme zmes na dno 24 cm tortovej formy a potom do nej poukladáme kúsky jabĺk. Posypeme jablkami nakrájanými na kocky.
Krok 4 /7
Rozvaľkáme lístkové cesto a prikryjeme ním jablká, pričom okraje zastrčíme dovnútra formy. Vrchnú časť cesta prepicháme vidličkou. Koláč vložíme do spotrebiča a začneme piecť.
Krok 5 /7
Sledujeme priebeh pečenia, aby sa cesto nepripálilo.
Krok 6 /7
Po upečení otvoríme rukoväť oboma rukami, koláč opatrne vyberieme a pred vybratím z formy ho na niekoľko minút necháme vychladnúť. Z formy ho vyberieme tak, že na formu položíme tanier a rýchlo a opatrne obrátime.
Krok 7 /7
Pred podávaním necháme Tarte Tatin mierne vychladnúť. Ako prílohu podávame kopček vanilkovej zmrzliny alebo trochu crème fraîche.